Berdasarkan apa yang saya baca artikel di blog rasmi PPIM bertajuk - Pembaziran Makanan: Kenapa Tak Salurkan Sahaja Kepada Gelandangan?, ini sedikit sebanyak telah menyedarkan saya akan kepentingan makanan dalam kehidupan seharian.
Antara laporan yang menarik perhatian saya adalah jumlah pembaziran makanan yang tidak diusik adalah sebanyak 270,000 tan dan bersamaan ketinggian 30 bangunan KLCC!
Baca ni:
Ini sedikit sebanyak mampu mengawal pembaziran luar biasa yang dilakukan oleh pihak hotel dan restoran mewah serta dapat mengurangkan kadar 270,000 tan ini.
Disamping itu, harga makanan juga tidak akan naik mendadak kerana permintaan yang 'masuk akal'.
Baca ni:
Walaupun ramai penduduk negara kita merungut akan kesempitan hidup kerana peningkatan kos sara hidup, tetapi majoriti dari kita yang masih mengamalkan budaya pembaziran secara tidak sedar.
Tahukah anda, setiap hari pada bulan Ramadhan setiap tahun rakyat negara Malaysia membuang 9000 tan makanan yang ‘tidak diusik’ dan boleh dimakan?
Jumlah ini bersamaan dengan 270,000 tan untuk sebulan dan jika disusun semula, ianya sama dengan ketinggian 30 bangunan KLCC!
Berdasarkan sumber, jumlah makanan yang telah dibazirkan ini boleh dihidangkan kepada enam kali ganda daripada jumlah penduduk negara kita, iaitu 180 juta orang.
Adalah lebih baik sekiranya makanan yang 'tidak diusik' ini dikumpul dan diagihkan kepada golongan yang lebih memerlukan seperti gelandangan dan fakir miskin.
Disamping itu, makanan ini juga boleh diagihkan kepada tahanan lokap polis daripada dibuang begitu sahaja kedalam tong sampah.
SelanjutnyaSelain cadangan supaya makanan ini disalurkan kepada gelandangan dan pengagihan ke lokap tahanan, Akta Kawalan Pembaziran Makanan juga disaran supaya diwujudkan.
Ini sedikit sebanyak mampu mengawal pembaziran luar biasa yang dilakukan oleh pihak hotel dan restoran mewah serta dapat mengurangkan kadar 270,000 tan ini.
Disamping itu, harga makanan juga tidak akan naik mendadak kerana permintaan yang 'masuk akal'.