Pada 2005, kira-kira 7.34 juta tan sisa pepejal dihasilkan di Malaysia, cukup untuk memenuhi 42 bangunan yang bersamaan dengan saiz Menara Berkembar Petronas. Penghasilan sisa pepejal dijangka mencapai 30,000 tan sehari pada 2020. Daripada komposisi sisa pepejal itu adalah dianggarkan kira-kira 45% merupakan sisa makanan. (Sumber: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan).
Ini tidaklah mengejutkan memandangkan rakyat Malaysia suka membazirkan makanan. Terlalu banyak makanan yang ditinggalkan di pusat makanan segera, kedai kopi, medan selera, restoran dan di rumah kita sendiri. Malah lebih banyak dibiarkan tanpa dimakan ketika acara rasmi, sambutan hari kelahiran dan majlis perkahwinan.
Pembaziran makanan menjadi masalah apabila masyarakat menjadi semakin mewah. Di Singapura pembaziran makanan mencapai 558,900 tan pada 2008 dan telah meningkat 6.2% sejak 2002. Rakyat Jepun membuang satu per empat makanan yang diperolehi manakala United Kingdom membuang 4.1 juta tan makanan. Di Amerika Syarikat, sehingga 30% makanan bernilai $38.3 bilion dibuang setiap tahun. Rakyat Australia membazir $6 bilion makanan setiap tahun – cukup untuk memberi makan seluruh negara selama tiga minggu.
Terdapat banyak sebab kenapa kita tidak sepatutnya membazirkan makanan. Antaranya adalah:
• Adalah salah dari segi moral untuk membazir makanan kerana masih terdapat ramai lagi orang yang lapar atau mati kerana tidak mempunyai makanan. Menurut Pertubuhan Makanan Sedunia PBB, sekitar 920 juta orang kelaparan di seluruh dunia, satu pertiga daripadanya adalah kanak-kanak.
• Adalah dikatakan bahawa lima peratus makanan yang ditinggalkan oleh rakyat Amerika boleh memberi makan kepada empat juta orang untuk sehari. Makanan yang ditinggalkan oleh orang Perancis boleh memberikan makan kepada rakyat Congo dan orang Itali boleh memberi makan kepada rakyat Ethiopia yang mengalami kebuluran. (Sumber: The Yomiuri Shimbun, 28.07.2008).
• Tidak wajar untuk membayar makanan yang anda tidak makan. Menurut WRAP, pemerhati pembaziran kerajaan UK, isirumah British membuang 20% daripada makanan yang mereka beli walaupun ia masih boleh dimakan. Purata kos pembaziran makanan isirumah ialah ₤420 (RM2,394) setahun.
• Membeli makanan yang tidak dimakan juga memberikan peningkatan permintaan makanan yang tidak benar bagi makanan. Pembelian makanan yang dibiarkan tidak dimakan akan meningkatkan permintaan yang tidak sepatutnya dan oleh sebab itu akan meningkatkan harga serta membebankan pengguna berpendapatan rendah yang membelanjakan sebahagian besar pendapatan mereka untuk makanan.
• Makanan dari kilang yang dibuang juga bermakna air dan tenaga yang digunakan dalam pengeluaran makanan itu juga dibazirkan dan ini adalah berita buruk bagi alam sekitar.
Contohnya, secawan kopi memerlukan kira-kira 140 liter air yang digunakan untuk menanam, menghasilkan, membungkus dan penghantaran kopi. Sementara itu baju yang diperbuat daripada kokun yang ditanam di Pakistan memerlukan 2,700 liter air (Reuters, 22.08.08).
• Makanan yang reput dan bahan sisa organik lain di kawasan pembuangan sampah menghasilkan gas metana, 20 kali lebih bahaya daripada gas rumah hijau karbon dioksida.
SELANJUTNYA
1 comment:
Adakah anda memerlukan pinjaman ??
Adakah anda sedang mencari bantuan kewangan, adakah anda sangat memerlukan dana?
Hammer syarikat kewangan berada di sini untuk menyediakan anda jumlah pinjaman yang diminta selagi anda akan dapat membayar balik pinjaman.
Kami memberi pinjaman pada kadar yang standard sebanyak 3% Hubungi kami hari ini melalui am_credit@outlook.com.
Kami menawarkan pelbagai jenis pinjaman termasuk: Pinjaman Perniagaan, Pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tanpa cagaran, modal teroka
Adakah anda ditolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan untuk apa-apa sebab ??. Jika Berminat? Hubungi kami hari ini melalui am_credit@outlook.com dan mendapatkan pinjaman legit dan mudah hari ini
Post a Comment