Tuesday, July 28, 2015

KONTROVERSI #PATRIOT1: MP DAP @nweiaik DICABAR BERFORUM DENGAN PIHAK YPNM! #NothingToHide


Jika bab pertikai dan kedekut, ia sangat sinonim dengan Ahli Parlimen DAP Tanjong (Bekas ADUN KOMTAR), YB Ng Wei Aik.

Kenapa?

Pada awal tahun ini, Wei Aik dikatakan enggan membayar parking dan telah mencetuskan pertengkaran dengan pihak pengurusan telah viral di media sosial.

Tonton video dibawah:


Seterusnya, sekali lagi beliau menonjolkan sikap kedekutnya apabila enggan membayar caj servis kepada restoran Old Town White Coffee. Ekoran itu, sesetengah restoran di Pulau Pinang bertindak memboikot Wei Aik (SINI)


Terbaru ialah pada dua hari lepas, Wei Aik telah membangkitkan semula isu PATRIOT yang sudah lama menyepi dengan menulis surat kepada MCC supaya mengambil tindakan terhadap Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai (Juga Presiden MCA) dan YPNM kerana meluluskan penjualan plat khas tersebut yang kononnya wujud unsur kronisme dan partisan.

Jika diteliti, tohmahan yang dilemparkan terhadap PATRIOT merupakan peluru untuk menyerang kepimpinan MCA.

Oleh kerana terlalu 'ghairah' dengan PATRIOT, Wei Aik dijemput oleh pihak YPNM untuk berforum/sesi soal jawab bersama Timbalan Pengerusi YPNM, Datuk Nadzim Johan.

Saya berpandangan, jemputan oleh YPNM ini adalah 'Gentle' bagi menentukan siapa yang benar, siapa yang salah. Untuk lebih lanjut, sila rujuk SINI.

Secara peribadi, saya juga menggesa supaya Wei Aik terima jemputan tersebut! Selain itu, mana-mana pimpinan DAP yang ragu-ragu mengenai PATRIOT juga dialu-alukan menawarkan diri.

Sebelum ini, dua wakil rakyat DAP, iaitu Nga Kor Meng dan Liew Chin Tong juga turut membangkitkan isu PATRIOT. Namun, tindakan pantas pihak JPJ dan YPNM telah menutup mulut kedua-dua pemimpin DAP itu dengan mengeluarkan Q&A berkenaan kontroversi plat khas PATRIOT RM 1.3 Juta.

Berikut adalah penjelasan bagi setiap dakwaan yang telah ditimbulkan:

Dakwaan 1:
 • Projek RM10 juta, JPJ hanya diberi RM1 juta. 
Fakta:
 • Kenyataan ini tidak tepat. Nilai RM10 juta adalah SASARAN jualan plat PATRIOT bukannya KEUNTUNGAN atau nilai projek yang dianugerahkan secara terus kepada YPNM.
 • Pembayaran RM1 juta kepada JPJ adalah syarat asas selepas kelulusan plat siri khas tanpa mengira keuntungan atau kerugian yang dihadapi oleh YPNM. Justeru, sebarang risiko ditanggung sepenuhnya YPNM tanpa melibatkan pihak kerajaan. 
Dakwaan 2:
 • Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menganugerahkan kelulusan plat PATRIOT kepada YPNM melalui rundingan langsung. 
Fakta:
 • Dakwaan bahawa YPNM mendapat kelulusan dari rundingan langsung dengan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang merupakan pemangku Menteri Pengangkutan (ketika itu) adalah tidak benar.
 • YPNM membuat permohonan kepada Kementerian Pengangkutan Malaysia pada tahun 2013 dan mendapat kelulusan selepas 2 tahun permohonan dibuat iaitu pada awal tahun 2015. Selain plat PATRIOT, terdapat lebih 25 plat siri khas yang telah diluluskan sebelum ini.
Dakwaan 3:
 • Pendapatan JPJ adalah wang rakyat, hasil penjualan plat PATRIOT juga adalah wang rakyat. Ini adalah kerugian kepada Negara.
Fakta:
 • Plat PATRIOT merupakan inisiatif Yayasan Patriot Negara Malaysia sepenuhnya, JPJ tidak pernah ada perancangan untuk mengeluarkan plat khas siri PATRIOT. YPNM tidak menggunakan sebarang peruntukan dari mana-mana agensi kerajaan atau wang rakyat.
 • Justeru, tuduhan pihak JPJ mengalami kerugian adalah tidak benar kerana agensi berkenaan tetap menerima bayaran RM1 juta sama ada YPNM berjaya atau gagal menjual plat tersebut. Bermakna JPJ, rakyat dan negara tidak mengalami sebarang kerugian seperti yang didakwa.
Dakwaan 4:
 • YPNM berkait dengan kroni UMNO.
Fakta:
 • Brigadier Jeneral Dato’ Husainay Bin Hashim (B) memegang jawatan Pengerusi YPNM berdasarkan latar belakang beliau yang berkhidmat selama 33 tahun dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Idea penubuhan YPNM tercetus selepas insiden Lahad Datu dimana beliau bimbang dengan perpecahan dikalangan rakyat Malaysia kerana perbezaan ideologi politik.
 • Beliau bukanlah kroni UMNO, perlantikan sebagai Setiausaha Kerja UMNO dari tahun 2004 hingga 2008 atas pelawaan mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi. YPNM ditubuhkan bermatlamat untuk memberi kesedaran dan memupuk semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum.
 • Ahli Jawatan Kuasa dan sukarelawan YPNM terdiri daripada pelbagai latar belakang politik dan kaum.
Dakwaan 5:
 • YPNM mewakili JPJ untuk melelong plat PATRIOT.
Fakta:
 • Dakwaan YPNM mewakili JPJ untuk “melelong” plat PATRIOT adalah tidak benar. Sebaliknya YPNM diberi kelulusan menjual plat PATRIOT 1 sehingga PATRIOT 9999 di mana terpulang kepada YPNM untuk melaksanakan kaedah penjualan yang dirasakan sesuai.
Soalan:
 • Siapakah yang menguruskan hasil penjualan plat PATRIOT dan bagaimana ia dibelanjakan?
Jawapan:
 • Semua pendapatan yang bakal diperolehi hasil penjualan plat PATRIOT disalurkan ke akaun amanah milik YPNM bagi membiayai setiap aktiviti dan program bagi menyemarakkan semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia melibatkan semua lapisan masyarakat di seluruh negara. Bagi maklumat lanjut program yang dirancang oleh YPNM boleh dirujuk di laman website rasmi Patriot.
 ARTIKEL PENUH
Khabarnya, tohmahan yang dilemparkan terhadap PATRIOT dibuat ekoran wujud unsur perkauman (Rasis) dengan niat dapat menghalang pihak YPNM melaksanakan aktiviti-aktiviti bagi memupuk semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia melalui hasil jualan plat khas itu.

Jelas dilihat DAP bersikap 'Double Standard' kerana tidak pernah mempertikai plat siri khas SAS yang dikeluarkan syarikat TAT ALLAINCE SERVICES SDN. BHD, berbeza penjualan plat PATRIOT dilakukan secara terbuka melalui sistem online oleh sebuah YAYASAN. 

Untuk mengetahui secara terperinci mengenai jemputan forum dan plat khas SAS sila rujuk - SINI

P/S: Adakah pemimpin DAP berani untuk tampil berdebat dengan YPNM? What say you Ng Wei Aik, Nga Kor Ming dan Liew Chin Tong?

No comments:

MY SLIDESHARE UPLOAD

Blog Archive