Thursday, March 20, 2014

#PrayForMH370: KAN AKU DAH CAKAP, PESAWAT #MH370 ADA KAT DIEGO GARCIA.......


Sebelum ini saya sudah pun menerbitkan artikel berkaitan pendaratan pesawat Malaysia Airlines MH370 di Pusat Militri rahsia Tentera Laut Amerika Syarikat - Diego Garcia.

Namun, kesahihannya masih belum pasti. Kini terdapat satu lagi teori/spekulasi yang sama, dimana kali ini ianya mempunyai kenyataan dari Rumah Putih (The White House Washington D.C).

Dipetik dari artikel sebelum ini - [klik SINI]
Apakah Diego Garcia?
Pulau Diego Garcia bukan sebuah pulau peranginan dan penempatan walaupun ianya cantik tetapi sebagai pengkalan ketenteraan
Amerika Syarikat. Kedudukan yang strategik di antara Asia Timur dan Asia Barat, ianya tersembunyi dari mata dunia yang sebenarnya menjadi pengkalan tentera rahsia U.S. 
 
Terletak di tengah-tengah Lautan Hindi, Lautan wilayah British India. Diego Garcia adalah asas strategik utama yang bertindak sebagai kawasan pementasan untuk kapal tentera laut, pengebom jarak jauh, kapal udara, dan lain-lain aset ketenteraan yang misi membawa mereka ke Afrika, Asia, dan timur Tengah. 
Misi kononnya untuk keamanan dan keselamatan digunakan termasuk statusnya sebagai salah satu tapak pendaratan kecemasan Space Shuttle, dan hosting salah satu daripada 3 tanah untuk Sistem Penentu serta pemantauan kedudukan Global (Global Positioning System’s) juga berfungsi sebagai Rangkaian Pengawasan Angkasa USA. 
Perjanjian UK / US yang bertukar pulau ke sebuah pangkalan tentera telah ditandatangani pada tahun 1966. Ia berlangsung sehingga tahun 2036, tetapi sama ada kerajaan U.S boleh memilih untuk keluar pada pada tahun 2016. Sementara itu, terdapat perkara yang bukan remeh dalam kos 
pemembekalkan ketenteraan, postdam tentera, memperbaiki sistem dan operasi infrastruktur ketenteraan yang tinggi di pulau itu. - Sumber

Ini pula sumber yang mendedahkan jawapan dari The White House mengenai pendaratan pesawat MH370 di Diego Garcia.

Sumber dari blog Dr.MiM:
Yang terbaru, Amerika Syarikat telah menafikan teori tersebut. Jay Carney, Setiausaha Akhbar White House telah menafikannya. 
The United States has ruled out the possibility of the missing Malaysian plane landing at its Indian Ocean base in Diego Garcia. 
“I’ll rule that one out,” White House Press Secretary Jay Carney told reporters on Tuesday when asked about such news reports appearing mainly in the Chinese press.  
Mr. Carney said the Malaysian government has the lead in this investigation and the U.S. officials are in Kuala Lumpur working closely with the Malaysian government on the investigation. 
Malah, Jay Carney sendiri mengaku betapa sukarnya operasi mencari MH 370. Di antara kenyataan beliau yang telah MiM terjemahkan, 
"Ini adalah keadaan yang sukar dan luar biasa, dan kami sedang bekerja keras , dengan kerjasama rapat dengan kerajaan Malaysia dan rakan-rakan lain , untuk menyiasat beberapa kemungkinan senario bagi apa yang berlaku kepada penerbangan" kata Jay Carney. 
 
"Amerika Syarikat sepenuhnya komited untuk membantu rakyat Malaysia dan usahasama dengan rakan kongsi antarabangsa mengenai penyiasatan ini, atas usaha ini. " Dan kami menyediakan bantuan melalui NTSB , FAA dan melalui FBI. Kita berhubung rapat dan bekerjasama dalam siasatan ini." kata beliau lagi. sumber
Kenyataan pihak White House ini sekaligus menidakkan suara-suara sumbang kepimpinan Pakatan pembangkang dan media antarabangsa yang kononnya kerajaan Malaysia tidak berkemampuan mengepalai operasi mencari dan menyelamat MH 370.

 
Laporan seterusnya: 
Meanwhile, U.S. State Department Spokesperson Jen Psaki said the focus now was on new search areas announced by the Malaysian Prime Minister over the weekend, which are based on a detailed, highly technical and innovative analysis of the potential flight path. 
The U.S. Navy is repositioning the P-8A’s Poseidon to Perth, Australia to conduct searches along the southern corridor. And additionally, P-3C Orion will continue to conduct its mission to search west of Indonesia.

No comments:

MY SLIDESHARE UPLOAD

Blog Archive